top of page

Het succes van cava!


Cava is helemaal "in" bij de Belgen!

Dat is het minste wat je momenteel kan stellen, zeker nu met de aankomende feestdagen... Nooit is er zoveel vraag geweest naar de lekkere bubbels uit Spanje. Maar wat maakt het nu dat net deze mousserende wijn zo populair is en dat de andere varianten op de Champagne zoals de diverse Crémants, Prosecco's of Sekts ter plaatse blijven trappelen? De reden is, denk ik, te vinden op twee vlakken. Ten eerste drinkt Cava enorm prettig weg en kent de Cava een uiterst interessant prijskaartje. Dat laatste is uiteraard niet onbelangrijk als we bedenken dat er Cava's op de markt te vinden zijn voor ongeveer een derde van de prijs van de Champagne. Cava is dus momenteel een "hot item"! Laat ons van harte hopen dat de wijnboeren ginds niet de fout maken hun productie op te drijven om de stijgende vraag aan Cava te kunnen beantwoorden. Met spijt in het hart moet ik vaststellen dat sommige Cava's met een voorheen uitstekende prijs/kwaliteit verhouding vandaag reeds te groen en onrijp smaken. Het zou niet de eerste keer zijn dat door het streven naar korte termijn winstbejag men zich in de eigen vinger snijdt.

Wat is Cava nu eigenlijk?

Reeds in 1872 werd de eerste fles Cava geproduceerd door José Raventós (hoofd van Codorniu, waar onze eigenste Rondel Cava ook vandaag komt!) in de regio omtrent Barcelona, Cataluña dus. Cava betekent letterlijk 'kelder' en is steeds gemaakt volgens de 'método tradicional'. Net zoals bij Champagne hoeft men deze productiemethode niet te vermelden op het etiket, evenmin als de DO (Denominación de Origen). Wel is er, opnieuw zoals bij Champagne, een verplichte vermelding op de kurk. Op de onderkant van de kurk van een DO Cava staat een vierpuntige ster. Een Cava moet minimaal negen maanden rijpen, een Gran Reserva zelfs dertig maanden. De meeste kwaliteitscava's rijpen echter langer.

Hoewel Cava enkel gemaakt mag worden in een afgebakend gebied is er in tegenstelling tot de Champagne geen beperking tot één enkel gebied. Er zijn een groot aantal productiegebieden toegelaten, verspreid over heel Spanje. Men mag Cava maken in de volgende gebieden:

  • Cataluña

  • Aragón

  • Navarra

  • La Rioja

  • Baskenland

  • Extremadura

  • Valencia

  • Castilla y Léon (al moet dit nog goedgekeurd worden)

Meer dan 95 procent van de Cava wordt echter gemaakt van druiven uit Cataluña. Het centrum van de Cavaproductie is San Sadurní de Noya in de regio Penedès. Een Cava uit Cataluña zal bijna steeds een assemblage zijn van de drie belangrijkste druivensoorten Macabeo (of Viura), Parellada en Xarel.lo. Een vaak voorkomende verhouding is 50% Macabeo - 30% Xarel.lo - 20% parellada. Het gebruik van Chardonnay wint aan populariteit en er zijn momenteel ook experimenten aan de gang met het gebruik van Pinot Noir. Voor de rosé's gebruiken de wijnmakers de blauwe druiven Garnacha (Grenache) en Monastrell(Mourvèdre). Buiten Cataluña wordt de Cava veelal uitsluitend van de Macabeo (Viura) gemaakt. Ook de Subirat (Malvasia) druif kan wel eens voorkomen. De toegestane opbrengst is voor witte druiven vastgelegd op 80 hectoliter per hectare en voor blauwe druiven op 53 hectoliter per hectare. De zoetheidsgraad wordt bepaald door de licor de expedición. Algemeen worden volgende waarden genomen:

  • Extra Brut: =< 6 gram suiker per liter

  • Brut: 6 tot 15 gram suiker per liter

  • Extra Seco: 12 tot 20 gram suiker per liter

  • Seco: 17 tot 35 gram suiker per liter

  • Semi-Seco: 33 tot 50 gram suiker per liter

  • Dulce: > 50 gram suiker per liter

Bron: www.wijnkennis.be

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page