top of page

Wist u dat...?


…in één fles wijn ongeveer 1 kilo aan druiven zit? Dat is tussen de 600 en 800 druiven per fles. …er mensen zijn die bang zijn of een intense haat voelen voor wijn? Voor deze angststoornis is zelfs een naam: oenophobia. Dit is een echte ziekte, maar het komt niet erg vaak voor en de oorzaak is onbekend. Sommige experts geloven dat het misschien iets te maken kan hebben met een vorm van sociale angststoornis. …rode wijn alleen maar kan worden gemaakt van blauwe druiven, terwijl witte wijn van zowel blauwe als witte druiven kan worden gemaakt. Het verschil zit onder andere in hoe lang de schillen van de druiven in het sap blijven. …het nog steeds niet 100% duidelijk is hoe een wijnglas aan zijn vorm komt? Er wordt gezegd dat ze geïnspireerd zijn door de vorm van de borsten van de Franse koningin Marie-Antoinette. De Grieken zeggen juist dat de wijnglazen zijn gebaseerd op de borsten van Helena van Troje. …hoe groter de fles is, des te langzamer de wijn erin rijpt. …u met een magnumfles 10 tot 18 (champagne-) glazen kunt vullen.

… de duurste fles wijn ooit in december 1985 bij Christies geveild werd voor £105.000? Het betrof een Chateau Lafitte uit 1787 met de initialen van Thomas Jefferson erin gegraveerd. Elf maanden na de aankoop droogde de kurk uit en viel in de fles waardoor de wijn ondrinkbaar werd. … de eerste wijn vermoedelijk rond 6000 v.C. in Mesopotamië geproduceerd werd? … de Egyptenaren ook wijn maakten van o.a. dadels, granaatappels en palmsap? … ‘s werelds oudste wijn dateert van 6000 jaar geleden? Het werd ontdekt tijdens een archeologische opgraving in het zuiden van Armenië. De ontdekkers gebruikten ‘biochemische dating’ om de leeftijd van deze bijzondere wijn te achterhalen. Toen de tombe van de Egyptische prins Toetanchamon werd geopend zijn er diverse kisten met wijn gevonden. Ze waren allemaal gelabeld met de naam van de makers en de kwaliteit van de wijn met zo’n precisie dat deze etikettering daadwerkelijk aan de moderne etikettering – vereisten kon voldoen. Helaas werd deze zeer – gerijpte wijn nooit op de markt gebracht. … in de ruïnes van Pompei ruim 200 wijnbars zijn opgegraven? … de Romeinen een sterke voorkeur hadden voor Franse en Duitse wijnen? … in de Middeleeuwen wijn als valuta werd gebruikt? … kurk pas vanaf de 17e eeuw gebruikt werd om wijnflessen te sluiten? Hierdoor werden flessen voortaan liggend bewaard, en veranderde de vorm van kort en bol naar lang en slank. … de kurkentrekker in 1860 is uitgevonden? … de gemiddelde eik die voor Franse wijnvaten wordt gebruikt 170 jaar oud is? … er ongeveer 49 miljoen bubbels in een fles champagne zitten? … er ruim 20 miljoen hectare voor druiven aangeplant zijn in de hele wereld?

… de kleinste wijngaard ter wereld in Canada ligt? De Africus Rex wijngaard is 6,9 vierkante meter groot en produceert Cabernet Franc. … het alcoholpercentage van wijn kan liggen tussen de 8,5 en 15%, maar dat het meestal rond de 12 à 13% ligt? … wijn tussen de 43 en de 153 Kcal per 100 ml bevat? … in 1974 de wijn voor 85% afkomstig uit Frankrijk was en dat in 2014 nog maar 25% van de wijn afkomstig was uit Frankrijk? … de grootverbruikers in wijn consumptie als volgt verdeeld is: op 1 Duitsland met 1,5 miljard liter per jaar op 2 Groot Brittannië met 1,3 miljard liter en op 3 de Verenigde staten met 1,1 miljard liter. … 82,8% van de Nederlandse bevolking alcohol drinkt? 87,8% van de mannen en 76,8% van de vrouwen. … wijn per ongeluk is ontdekt? Heel, heel lang geleden waren ze de druiven vergeten die ze in een bak hadden gedaan. Deze druiven begonnen te gisten en iemand proefde het gegiste sap en zo is de wijn geboren. … wijn o.a. mineralen en sporenelementen bevat die de mens nodig heeft. Belangrijke mineralen en sporenelementen zijn calcium, magnesium, ijzer, koper, en mangaan.

… de wijn industrie in Californië meer dan 1,45 miljoen banen creëert? … er 10.000 wijndruivenrassen over de gehele wereld geteeld worden? … dat het ongeveer 4 jaar duurt voordat een nieuw geplante wijnstok klaar is om te worden geoogst en de druiven tot wijn gemaakt kunnen worden?

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page