top of page

Crémant


Crémants worden, net zoals de Champagnes altijd volgens de méthode traditionelle gemaakt. Hetzelfde productieproces wordt gevolgd en na het maken van een stille wijn zal door toevoeging van een liqueur de tirage een tweede gisting op fles worden gestart. Sedert 1989 is de term Crémant door de Franse wetgeving beschermd en geldt de term enkel voor niet Champagne schuimwijnen in Frankrijk of in Het Groot Hertogdom Luxemburg gemaakt.

Het verschil tussen Crémant en Champagne

Zoals gezegd gebruikt men voor het maken van Crémant dezelfde methode als voor het maken van Champagne. Wat is dan exact het verschil? Champagne wordt gemaakt enkel in de Champagnestreek, volgens de strikte en strenge wetgeving en is samengesteld uit drie druivenrassen; namelijk de Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay. De mise sur lattes is minimaal voor 15 maanden.

Crémant wordt ook gemaakt volgens de méthode traditionelle, maar in het desbetreffende AOC gebied en de daar geldende wetgeving en met de lokale druivenrassen. De mise sur lattes is minimum 9 maanden.

De verschillende Crémants

Vandaag bestaan er 7 verschillende Franse Crémants en 1 Luxemburgse. Een overzicht:

  • Crémant d'Alsace Al aan het eind van de 19de eeuw werden er in de Elzas mousserende wijnen volgens de méthode traditionelle geproduceerd. Toch zou het nog tot 1976 duren voordat in deze streek de normen voor een AOC voor mousserende wijn tot stand kwamen. Toegestaan voor de productie ervan zijn de druivenrassen Pinot Blanc, Auxerrois, Riesling, Pinot Noir, Pinot Gris en Chardonnay. Crémant d'Alsace is al heel snel succesvol gebleken en een blijver. Het is in Frankrijk zelfs marktleider van de mousserende wijnen met een AOC.

  • Crémant de Bourgogne De herkomstaanduiding Bourgogne mousseux bestond al sinds 1943. Dit type wijn werd geproduceerd in wat nog altijd de dubbele bakermat van Crémant de Bourgogne is, de streek van Auxerre en Rully in de Côte Chalonnaise. Toegestane druiven zijn Pinot Noir en Chardonnay voor tenminste 30 %, Pinot Blanc en Pinot Gris, Gamay Noir à jus blanc (maximaal 20 %), Aligoté, Melon en Sacy. Crémant de Bourgogne is er in witte en rosé versie.

  • Crémant de Loire Verkreeg de AOC status sinds17 oktober 1975. De productie van mousserende wijn in de Loire echter gaat terug tot de 19eeeuw. De in de tufsteen uitgehouwen kelders bleken ideaal voor de opvoeding van dit type wijn, net als in de Champagne. Crémant de Loire kan in wit en rosé gemaakt worden van Chenin Blanc, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Pineau d'Aunis, Pinot Noir en Chardonnay als belangrijkste druiven. Grolleau Noir is toegestaan als aanvullend ras voor maximaal 30 %. Het basisrendement is 50 hl/ha (7500 kg druiven), de productiezone is die van de AOC's Anjou, Saumur en Touraine.

  • Crémant de Limoux De oudste Brut ter wereld : Blanquette de Limoux zou in 1531 ontstaan zijn in de abdij van Saint-Hilaire en zou daarmee een van de allereerste parelwijnen ter wereld zijn. Die heeft sinds 1990 met Crémant de Limoux een broertje bij. Toegestane druiven: Chardonnay, Chenin en Mauzac. Terwijl in Blanquette de Mauzac een aandeel moet hebben van minstens 90 %, geeft men bij Crémant de voorkeur aan een assemblage met meer Chardonnay en Chenin: minimaal 30 % maar met dien verstande dat elk van deze druiven afzonderlijk niet meer dan 20 % van de assemblage mag uitmaken en dat voor Mauzac een maximum van 70 % geldt.

  • Crémant de Bordeaux Crémant de Bordeaux is nog altijd heel onbekend, want nog slechts met mondjesmaat geproduceerd. De basiswijn moet op zijn mist de AOC Bordeaux dragen. Toegestane druivenrassen zijn: Sémillon, Sauvignon, Muscadelle, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Carmenère, Merlot, Malbec en Petit Verdot. Dit komt neer op alle cepages van de Gironde.

  • Crémant de Die Crémant de Clairette is gecreëerd in 1993 en mag maar van één enkele druif gemaakt worden: Clairette. Terwijl tegenwoordig de Clairette volgens de méthode ancestrale geproduceerd wordt op basis van minimaal 75 % muscat. Een subtiliteit die de consument nog niet heeft opgemerkt. Die koopt nog vaak een Clairette in de veronderstelling een droge mousserende wijn te gaan drinken.

  • Crémant de Luxembourg Dit is de enige niet Franse crémant. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het Groothertogdom kan bogen op een lange traditie van mousserende wijnen. De appellation Crémant de Luxembourg werd gecreëerd in 1991 en is in zeer hoge mate gebaseerd op de Franse wetgeving. De druiven zijn Elbling, Pinot Blanc en Riesling, alsmede Pinot Noir voor de rosé's.

  • Crémant de Jura Een appellatie die officieel het daglicht zag in oktober 1995 in een gebied dat al sinds lange tijd mousserende wijnen maakt zoals de befaamde ‘vin fou' van Henri Moire. Voor de crémant mogen vier druivenrassen gebruikt worden: Pinot Noir, Chardonnay, Trousseau en Savagnin.

Bron: www.wijnkennis.be

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page