top of page

Waarom is een wijnfles meestal groen?


Er zijn tal van verschillende fles kleuren, maar de meest voorkomende kleur is groen. Terwijl men rode Bordeaux meestal bewaard in donkere groene flessen, bewaart men de droge witte Bordeaux meestal in lichtere groene. Ook Bourgognes en Rhônes, en veel champagnes bewaart men ook in groene flessen. Als het gaat om wijn, zie je ze overal.

De groene flessen hebben een zekere charme, een warmte. Maar naast esthetiek hebben de groene wijnflessen ook een echt nut!

De belangrijkste reden om wijn te bewaren in een groene fles is om oxidatie te voorkomen. Een beetje zuurstof is goed voor wijn, het laat alle smaken en geuren beter tot zijn recht komen (daarom decanteren we sommige wijnen), maar zoals met alles in het leven is teveel nooit goed. Komt er teveel lucht aan de wijn, dan gaat hij oxideren en kan de wijn bijvoorbeeld naar azijn gaan beginnen te smaken.

Het goede nieuws is echter dat iedere wijn een natuurlijke antioxidant bevat die de gevreesde oxidatie kan voorkomen. Echter, zonlicht breekt deze antioxidant net af en dan is de wijn niet meer in staat om zichzelf te beschermen tegen oxidatie.

Gekleurde flessen zorgen, net als een zonnebril, voor bescherming tegen de zon, zodat de smaak van de wijn behouden blijft. Getint glas blokkeert namelijk het zonlicht en hierdoor beschermt men dus de antioxidanten in de wijn en voorkomt men zo oxidatie.

Toch worden er ook wijnen in kleurloze flessen op de markt gebracht. Dit zien we voornamelijk bij witte wijnen en rosé wijnen die bedoeld zijn om jong te drinken. Deze wijnen hebben geen houtlagering gehad en kennen nauwelijks of geen ontwikkeling. In het eerste jaar na de oogst is het fruitkarakter nog op zijn top en zijn deze wijnen verrukkelijk om te drinken. Is de wijn daarnaast gefilterd en gestabiliseerd, dan is een kleurloze fles geen enkel probleem.

Ongeacht de kleur van de fles en de bedoelingen van de producent, een wijn kan het best bewaard worden op een donkere, koele plek.

Bron: www.wijn-advies.be, www.delogie.nl

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page