top of page

Doet de grootte van een wijnfles ertoe of niet?


Het is een evidente vraag... met een heel eenvoudig antwoord! JA! Wijn in een magnumfles (of zelfs groter) wordt doorheen de jaren zeker beter. Het verschil tussen een gewone of een grotere zit in het rijpingsproces van de wijn. De verhouding tussen het volume aan wijn enerzijds en de aanwezige zuurstof anderzijds speelt een hele grote rol. Doordat een grotere fles relatief minder zuurstof bevat, verloopt het rijpingsproces trager en evenwichtiger. De smaak wordt hierdoor rijker, ronder en ook evenwichtiger. De wijn evolueert naar een wijn met een zachtere textuur en een homogenere structuur. Het voordeel van de grotere formaten komt het beste tot zijn recht bij een goede wijn die al enkele jaren in optimale condities heeft kunnen rijpen. Wijn die net gebotteld werd, vertoont weinig tot geen verschil. Ook wijnen die niet gemaakt werden om te rijpen, zullen geen voordeel halen uit het formaat. De grotere flessen zijn daarom uiterst geschikt voor bewaarwijnen. Geef ze enkele jaren rust en ontkurk ze bij een speciale gelegenheid. Serveer een wijn uit een magnumfles en je maakt meteen duidelijk aan je tafelgasten dat je hun extra wilt verwennen!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page