top of page

Hoe herken je eigenlijk een goede bewaarwijn?


In dit artikel bekijken we het onderscheid tussen wijnen die je 20 jaar en langer kan verouderen en wijnen die je jong moet drinken.

Een veel voorkomende mythe die veel beginnende wijnverzamelaars geloven, is dat ze jarenlang rode wijn kunnen bewaren, ongeacht de variëteit. In werkelijkheid zullen slechts enkele rode wijnen tientallen jaren in jouw kelder blijven bestaan; de meeste wijnen, volgens sommige deskundigen naar schatting meer dan 95%, profiteren niet van veroudering, dus u kunt deze flessen beter binnen een jaar of twee drinken. Niet alle rode wijnen zijn gemaakt om lang mee te gaan en hun verouderingspotentieel is afhankelijk van de variëteit, jaargang en kwaliteit.

Rode wijnen die je nu moet drinken

De meeste wijnen die je in een supermarkt koopt, zullen niet profiteren van veroudering. Dat komt omdat wijnmakers deze wijnen maken om onmiddellijk te drinken. Deze wijnen zijn niet zozeer gericht op complexe smaken die zich in de loop van de tijd zullen ontwikkelen. De druiven voor deze wijnen worden meestal in massaproductie geproduceerd in enorme wijngaarden, met hoge opbrengsten, forse smaken en enkelvoudige aroma’s. Bewaar dit soort wijnen niet langer dan twee jaar. Hoe sneller je ze drinkt, hoe beter!

In Frankrijk wordt Beaujolais het best gedronken binnen drie jaar na aankoop, omdat het een lichtrode wijn is met lage tannines. Deze tannines zijn een essentieel onderdeel voor het bewaarpotentieel van een wijn - hoe hoger de tannines, hoe groter de kans dat de wijn decennialang zal rijpen. Je kunt dezelfde logica toepassen om te achterhalen hoe je rode wijn voor elke gelegenheid kunt bewaren, zelfs als je nog nooit een bepaalde soort hebt gezien. Zoek eerst uit hoeveel tannine er in de wijn zit. Lage tannine-druiven zoals Gamay, Zweigelt, Lambrusco en Dolcetto hebben de neiging om binnen een paar jaar te vervallen, hoewel je enkele zeldzame jaargangen kunt vinden die langer meegaan. Deze high-end-wijnen hebben meestal een hogere tannine of zuurtegraad waardoor ze bestand zijn tegen kelders.

Wijnen die je tussen de 3 en 5 jaar drinkt.

Lichtrode wijnen met iets hogere tannines en zuren dan Dolcetto of Beaujolais kunnen tussen de drie en vijf jaar verouderen, afhankelijk van de variëteit. De meeste Pinot Noir gaat zo lang mee, ongeacht de kwaliteit, maar als de kwaliteit van de druiven bijzonder hoog is, kun je Pinot Noir voor wel 10 jaar of langer bewaren. Je vindt deze variëteit vooral in de Verenigde Staten, Duitsland en nog vele andere landen, maar de langstlevende Pinot Noir komt uit de Grand Cru Bourgogne. Je kunt jaargangen vinden uit de jaren ‘90 die vandaag nog steeds heerlijk smaken. Over het algemeen heeft elke lichte rode wijn met gematigde tannines, een hoge zuurgraad en complexe smaken (die meestal worden verkregen in terroirs van het hoogste niveau waar het weer ideaal is, zoals die van Grand Cru- of Premier Cru-producenten) de langste houdbaarheid. Zinfandel, Garnacha en Petite Sirah zijn andere voorbeelden van lichtrode wijnen met gematigde tannines die meestal na vijf jaar hun piek behalen.

Wijnen die je tussen de 10 en 20 jaar drinkt.

De wijnen waar je het meest op wilt focussen als beginnende verzamelaar, zijn krachtigere rode wijnen die gemakkelijk 10 of 20 jaar kunnen worden bewaard, zoals Cabernet Franc, Merlot, Super Toscanen uit Italië, Sangiovese en Malbec. Met lichtere rode wijnen, kun je snel zien aan de hoeveelheid tannine wat het bewaarpotentieel is. Gematigde tannines overleven bijna altijd weinig tannines. Bij forsere rode wijnen wordt het een beetje complexer, omdat deze wijnen al relatief veel tannine bevatten. Om het verschil te zien tussen een krachtige rode wijn die 10 jaar meegaat en een wijn die 20 jaar meegaat, moet je kijken naar technieken voor het maken van wijn en de regio waarin het werd verbouwd.

Doorgaans zal Oude Wereld Merlot uit Frankrijk langer in de kelder liggen dan Nieuwe Wereld Merlot uit regio's zoals Californië, omdat Oude Wereld-wijnen vaak complexer zijn. Ze zullen beiden een decennium of langer in een kelder verblijven zonder te bederven, maar een meer complexe wijn zal meer smaak hebben dan een forsere, confituurachtige wijn. Hoewel er uitzonderingen zijn, produceren wijnmakers uit de Nieuwe Wereld vaak krachtige rode wijnen in zeer warme klimaatomstandigheden die veel suiker in de druiven bevorderen, wat resulteert in een hoog alcoholpercentage. De rode wijnen uit de Oude Wereld groeien daarentegen onder enigszins koelere omstandigheden, en wijnmakers richten zich meer op subtiele smaken die pas naar voren komen nadat de wijn ongeveer tien jaar is verouderd.

Wijnen dat ouder worden dan 20 jaar.

Je kunt wijnen zoals Cabernet Sauvignon, Brunello di Montalcino, Barolo, Bordeaux en Amarone meer dan 20 jaar bewaren, waarvan er vele zelfs 50 of ouder worden. Wat geeft deze wijnen hun uithoudingsvermogen? Balans. Terwijl je zou moeten kijken naar tannines in licht-rood en complexiteit in forsere rode zoals Merlot, moeten multi-decennia rode wijnen beide eigenschappen hebben, plus een gezonde balans tussen zuurgraad en zoet fruit.

Naarmate een wijn ouder wordt, verliest het zijn frisse, fruitige smaken en wordt het meer aards en vlakker. Het heeft vanaf het begin behoefte aan hoge, gestructureerde tannines, scherpe zuren en sterke fruitsmaken om dit proces te overleven met zijn smaken intact. Grootse oude wijnen zullen in hun jeugd zelfs moeilijk te drinken zijn omdat al deze componenten het gehemelte overbelasten, maar naarmate deze wijnen ouder worden versoepelen hun strakke tannines, wordt hun aciditeit een aangenaam sober kruid op de tong en hun fruitaroma’s beginnen zachter en complexer te smaken. Zoek naar proefnotities die vertellen over het evenwicht van de wijn, evenals de intensiteit van de smaak in hun jeugdigheid, als je een rode wijn wilt die je hele leven meegaat.

Bron: Pin'Art

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page